Entuzjaści diety wegańskiej powinni zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Jest ono konieczne dla zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju ciała. Dowiedz się, czym jest białko wegańskie, jakie ma ono właściwości oraz dlaczego warto postawić na suplementację białkową. Poznaj rodzaje i najpopularniejsze smaki białka wegańskiego.
Czym jest białko wegańskie?
Białko dla wegan to nic innego jak zestaw aminokwasów pochodzenia roślinnego. Białko w diecie wege znajduje się w takich produktach jak soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, czy zielony groszek. Szczególnie cennym źródłem białka jest soja, tofu i tempeh. Białko roślinne znajduje się także w zbożach.
Właściwości białka wegańskiego
Białko wegańskie, podobnie jak białko pochodzenia zwierzęcego odpowiada za tworzenie się tkanek, regulację większości procesów fizjologicznych, dostarczenie witamin, utrzymywanie PH płynów ustrojowych oraz regulację ciśnienia krwi. Białka należą do podstawowych składników krwi, enzymów, hormonów, mleka, a także limfy. Jako składnik hemoglobiny białko umożliwia oddychanie komórkowe. Warto wiedzieć, że zastąpienie dań mięsnych potrawami roślinnymi przyczynia się do obniżenia cholesterolu i wpływa na zmniejszenie jego poziomu we krwi.
Dlaczego w wielu przypadkach suplementacja białka jest konieczna?
Odżywki białkowe są jednym z najpopularniejszych produktów wśród osób aktywnych fizycznie. Suplementacja białka jest konieczna do zbudowania właściwej sylwetki. Dotyczy to zarówno klasycznego białka zwierzęcego, jak i białka dla wegan. Suplementy białkowe powinny być przyjmowane przed treningiem, w celu budowania muskulatury, jak i po treningu, dla wsparcia procesów regeneracyjnych. Ich przyjmowanie jest szczególnie ważne dla wegan, którzy mogą odczuwać większą trudność z dostarczeniem białka w codziennej diecie niż osoby spożywające produkty zwierzęce.
Rodzaje białka wegańskiego
Do białek wegetariańskich zalicza się kazeina, serwatka i białko jaj. W przypadku białka wegańskiego rodzajów aminokwasów jest znacznie więcej. Oto rodzaje białka roślinnego:
- białko sojowe
- białko z komosy
- białko z grochu
- białko konopne
- białko ryżowe
- białko z dyni,
- białko słonecznika,
- białko z nasion Sacha Inchi,
- białko z nasion chia,
- białko roślinne wieloskładnikowe
Zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem białka jest białko sojowe, które jest pełnowartościowe dzięki wysokiej zawartości BCAA. Posiada ono korzystne dla zdrowia związki roślinne i obniża poziom cholesterolu w organizmie.
Najpopularniejsze smaki białka wegańskiego
Pośród suplementów diety znaleźć można wiele ciekawych smaków białka. Do najchętniej wybieranych pozycji należy wanilia, czekolada, truskawka, banan, orzech, czy masło czekoladowe. Do bardziej urozmaiconych smaków zaliczymy muffinkę czekoladową, czy waniliowe makaroniki. Wśród propozycji producentów przeważa słodycz, choć na liście smaków znajduje się także słony karmel, a nawet dynia. Duża ilość rodzajów białka do wyboru pozwala na dowolne łączenie produktu z potrawami w wielu konfiguracjach.