Chcesz poprawić swoje zdrowie i cieszyć się świetną formą, a dieta niskowęglowodanowa wydaje Ci się być świetnym pomysłem? Odkryj co jeść i czego unikać, aby przemienić te myśli w realne korzyści dla Twojej sylwetki i zdrowia!
Co to jest dieta niskowęglowodanowa?
Zasada jest prosta – dieta niskowęglowodanowa polega na ograniczeniu ilości węglowodanów, które spożywamy każdego dnia. W tym rodzaju diety stawia się przede wszystkim na białka i tłuszcze. Najważniejsze jest tu jednak, aby dokonać odpowiedniego doboru produktów, aby nie wrócić do niezdrowych nawyków.
Dieta niskowęglowodanowa – co jeść?
Podstawowymi produktami w diecie niskowęglowodanowej są:
- Mięso i wędliny
- Ryby
- Jaja
- Warzywa niskowęglowodanowe (szpinak, brokuły, ogórki, sałata, papryka)
- Owoce niskowęglowodanowe (awokado, maliny, truskawki, borówki)
- Tłuszcze zdrowe (olej kokosowy, oliwa z oliwek, tłuszcze zwierzęce)
- Orzechy i nasiona
Mięso, wędliny i ryby
Produkty bogate w białko, jak mięso, wędliny czy ryby są podstawą diety niskowęglowodanowej. Najlepiej wybierać te niskotłuszczowe i nieprzetworzone.
Jaja
Jaja są doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów, a zawierają jednocześnie niewiele węglowodanów. Są świetnym wyborem na śniadanie, lunch czy kolację.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce są absolutnie niezastąpione w każdej diecie. W diecie niskowęglowodanowej wybieramy jednak te, które zawierają najmniej cukru.
Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona są doskonałym źródłem białka i tłuszczu, a jednocześnie zawierają niewiele węglowodanów. Można jeść je zarówno na podwieczorek, jak i dodawać do sałatek czy dań głównych.
Dieta niskowęglowodanowa – czego nie jeść?
Przede wszystkim należy unikać produktów bogatych w węglowodany, takich jak pieczywo, makarony, ryż, ziemniaki czy słodycze. Warto również ograniczyć spożycie owoców bogatych w cukry, jak banany, gruszki czy winogrona. W diecie niskowęglowodanowej należy także unikać alkoholu, zwłaszcza tych napojów, które zawierają dużo cukru.
Zasady i produkty kluczowe diety niskowęglowodanowej
Podczas planowania swojej diety niskowęglowodanowej, powinniśmy przede wszystkim skupić się na produktach o wysokiej zawartości białek i tłuszczów, z ograniczeniem węglowodanów. Wśród preferowanych pokarmów znajdują się niewielko tłuszczo zawe mięso, wędliny, ryby, jaja oraz warzywa i owoce o niskiej zawartości cukru. Nie możemy zapomnieć o zdrowych tłuszczach, takich jak olej kokosowy czy oliwa z oliwek, i wartościowych źródłach białka z orzechów i nasion.
Na liście produktów do uniknięcia w diecie niskowęglowodanowej znajdują się pieczywo, makarony, ryż, ziemniaki, słodycze oraz owoce bogate w cukrach. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, aby unikać spożywania alkoholu, szczególnie tych napojów, które zawierają duże ilości cukru.